På Smådjurspensionatet erbjuder jag er en trygg plats för era djur medan ni är bortresta. För mig är det av största vikt att ni känner er trygga med att era djur under tiden de är här får den kärlek och omvårdnad de behöver och är vana vid. Djuren har tillsyn dygnet runt via övervakningskamera.
På Smådjurspensionatet är kaniner, marsvin, hamstrar, möss, gerbiler, chinchillor, råttor, fåglar och degus välkomna och för samtliga erbjuds ett artanpassat boende. För kaniner erbjuds boende frigående i ett rum samt daglig vistelse i resten av hemmet. Marsvin, chinchillor, degus och råttor erbjuds vistelse utanför bur dagligen. Gerbiler, hamstrar och möss erbjuds daglig vistelse i artanpassad smådjurshage. Fåglar flyger fritt dygnet runt om så önskas.
För samtliga djur (förutom kanin) erbjuds bur av lämplig storlek efter dina önskemål. Som bottenströ används dammfritt material. Till samtliga djur erbjuds naturbaserad inredning i gnagvänligt material. Det är viktigt för mig att djuren aktiveras under tiden de är här, därför erbjuds aktiveringsleksaker dagligen, klickerträning för de djur som uppskattar det samt artanpassade leksaker.
Jag, Therese, är utbildad djurvårdare nivå 2 med D9 kompetens. Jag utbildade mig till detta i vuxen ålder. Utbildningen motsvarar den treåriga utbildning man får om man går djurlinjen på gymnasiet. Mina studier gjordes under ett års tid på UPH Academy. Man kan även, i lagens namn, få samma behörighet genom att köpa en onlinekurs och gå en utbildning på 6,5 timmar men då har man långt ifrån den kunskap som krävs för att kunna jobba med detta, vilket är varför jag valde att gå den utbildningen som är på ett år så att jag faktiskt får den kunskap jag önskar genom utbildningen. Jag har även utbildat mig specifikt kring kaniner, gnagare, reptiler och fåglar via kurser godkända av jordbruksverket. Mycket av min medicinska kunskap vad gäller bland annat kaniner har jag erhållit mig genom att under flera års tid ha jobbat på en djurklinik som specialiserade sig på de djur som inom veterinärmedicin klassas som exotiska så som kaniner, gnagare, reptiler och fåglar.
Inför och efter varje vistelse så saneras rummen mycket noga i flera steg, bland annat med ånga. Flera olika medel används för att kunna sanera mot virus, bakterier, parasiter, sporer och kvalster. Som hus till kaniner används antingen hus i plast som kan saneras eller hus i kartong som kasseras efter kaninernas vistelse (hus i trä går ej att sanera och används därför ej). Jag personligen har genom min erfarenhet av att ha jobbat på djurklinik samt att ha tagit hand om hundratals smådjur via Smådjurschansen erhållit mig god kunskap om hur man effektivt sanerar samt vilka medel som är effektiva att använda.
Eftersom jag har erfarenhet av att ha jobbat som sköterska på en exotic-djurklinik så kan jag även ge viss behandling hemma. Om ditt djur blir så pass sjukt under vistelsen att veterinär behöver uppsökas så kontaktas ni och jag tar naturligtvis djuret till veterinär. Blir djuret sjukt på natten eller helgen tas det till närmaste öppna klinik som ligger 2,5h bort. Eftersom jag jobbar heltid med Kaninkonsulten och Smådjurspensionatet så behöver ni aldrig vara oroliga att jag inte kommer ha tid att ta ert djur till veterinären.
© Smådjurspensionatet 2025
Smådjurspensionatet är en filial till Kaninkonsulten.